Pressmeddelande -
Nu bygger Kalmar Energi sista etappen av Törneby Solpark
Hållbarhetsfrågan är en central del av Kalmar kommuns utveckling och den berör alla. 2017 gjorde två av Kalmars kommunala bolag, Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport, en gemensam satsning på en mer hållbar framtid. På flygplatsområdet i Kalmar byggdes Sveriges dåvarande största medlemsägda solcellspark, Törneby Solpark. Nu påbörjas försäljning och så småningom installationen av den fjärde och sista etappen. Installationen väntas vara klar i juni 2022.
- I takt med de skenande elpriserna har vi märkt av ett ökat intresset för solenergi och solandelar, säger Per-Martin Carlsson, försäljningschef på Kalmar Energi. Solparken är mer eller mindre slutsåld och det är både lokala företag och privatpersoner som återigen väljer att investera i Törneby Solpark, vilket vi tycker är jätteroligt, fortsätter Per-Martin.
När etapp 4 är färdiginstallerad kommer Törneby Solpark, med en solcellsyta på 20 000 m2, producera ca 3 000 000 kWh årligen. Det är tack vara det ökade intresset för solandelar som gör att Kalmar Energi nu har möjlighet att bygga den sista etappen och intresset är stort bland de lokala företagen. Magnus Almér (ICA Almérs Färjestaden) är en av företagarna som väljer att investera i solparken. Magnus Almér har solandelar sedan innan och vet vad det handlar om.
- Jag vill investera i Törneby Solpark som ett komplement till min ägarandel i Nöbble Solpark och till mina egna solceller på byggnaderna, säger Magnus Almér. Det är viktigt att min butik har förnybar energi då grön energi är något som gynnar oss alla, fortsätter Magnus.
Föreningen Kalmarsund Sol äger ca 20% av Törneby Solpark, resterande del ägs av flertalet lokala företag. Föreningen Kalmarsund Sol består i huvudsak av privatpersoner, medan företagen oftast är så kallade direktägare och äger därmed en större del av solparken. Som direktägare blir företaget medlem i en driftförening som sköter anläggningen. Medlemskapet i driftföreningen erbjuder samtidigt en möjlighet att nätverka med övriga ägare som troligtvis delar intresset för hållbar energi, företagande och teknik.
- Jag är intresserad av ny teknik och arbetar mycket med energieffektiviseringar i min butik och nätverket i driftföreningen är viktig för mig eftersom jag får möjlighet att prata med likasinnade, avslutar Magnus.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Kalmar Energi är regionens ledande energileverantör. Vi förser Kalmar, Smedby och Lindsdal med biobränslebaserad när- och fjärrvärme. Dessutom levererar vi sol-, vind-, vatten- och biobränsleproducerad el till ca 22 000 kunder i sydöstra Sverige och förser delar av Kalmar med fjärrkyla och optisk fiber. Vi omsätter årligen ca 800 miljoner och har ca 100 medarbetare.